Vrouw wordt Bewust Alleenstaande Moeder door spermadonor

Het verhaal van Melanie | BAM

BAM staat voor Bewust Alleenstaande Moeder. Een alleenstaande vrouw met een kinderwens. Een dappere keus die je niet zomaar maakt. Ontelbaar aantal vragen, gevoelens, twijfels. In hoeverre respecteren we een BAM anno 2016?

Een rietje oftewel een poging kan wel €200 kan kosten. Hoeveel pogingen je nodig hebt is onder andere afhankelijk van het aantal zaadcellen en de kwaliteit van het zaad.

Een BAM moeder moet duidelijk heel sterk in haar schoenen staan wilt zij alle kritiek en goedbedoelde ongevraagde adviezen aankunnen. Het is nogal wat. Bewust ervoor kiezen een kind te ‘nemen’ zonder een vader. Een kind opvoeden met beide ouders is al zwaar. Waarom kies je er bewust voor om dit alleen te doen? Ben je nu terecht egoistisch te noemen?

Ik hoop in ieder geval een aantal van je vragen hiermee te beantwoorden. Het verhaal van een Melanie.

BAM
Doel

Ik heb nooit echt geweten wat ik wilde met mijn leven. Waar ik nooit over heb getwijfeld is moederschap. Zorgen voor een wondertje wat totaal afhankelijk is en onvoorwaardelijke liefde voor je voelt.

In 2010 was het zover. Ik werd mama. Ik kreeg een zoon. De verliefdheid sloeg in als een bom. De jaren die volgden waren een achtbaan van emoties. Ik wilde dolgraag een tweede kindje, een broertje of zusje voor mijn kleine man, maar de relatie was daar niet stabiel genoeg voor. Ik kwam er uiteindelijk ook alleen voor te staan.

De knoop doorhakken

We hadden het fijn met zijn tweeen. Steeds meer kwam ik tot besef dat het goed was zo. Ik had steeds minder behoefte aan een relatie. Wens voor een broertje of zusje voor J was er nog steeds. Toen hij 5 jaar oud was hakte ik de knoop door.
Mijn ouders zijn belangrijk voor mij en dus ben ik gaan peilen hoe zij hier over zouden denken. Gelukkig reageerde ze heel enthousiast. Ze begrepen mijn beslissing.

Anonieme donor of een wensdonor?

Ik begon op internet te speuren naar mogelijkheden. Ook heb ik mn huisarts bezocht. Ik had twee opties. Een anonieme donor waarmee het kind vrijwel geen band zou kunnen opbouwen. Of een wensdonor oftewel zelfinseminatie met een bekende donor. Dat laatste had mijn voorkeur.

Hij heeft al kinderen, vruchtbaarheid was dan ook geen probleem. Hij heeft ook geen relatie. Het vragen was heel eng. Hij zou tenslotte nee kunnen zeggen. Dat deed hij niet. Hij vond mij altijd al een goede mama en wilde dit voor mij doen. En voor mij alleen.

Samen hebben we duidelijke afspraken gemaakt. Ovulatietesten vlogen door het huis. Iedere keer wachten tot er een duidelijke streep stond. Mega spannend. Toen ik eenmaal een duidelijke streep zag, heb ik de donor gebeld. Om mijn eisprong heen heb ik 3 keer geinsemineerd. Het wachten kon beginnen.

Positieve zwangerschapstest

Precies 4 dagen voor mijn voorspelde menstruatie heb ik, samen met een vriendin, een zwangerschapstest gedaan. De eerste poging was meteen raak. Meteen belde ik mijn ouders. Wat waren we blij! Mijn broers hebben het nieuws later in de zwangerschap pas vernomen. Mijn oudste broer reageerde bezorgd en verbaasd. Die onbegrip begreep ik wel. Ook ik heb mij afgevraagd of ik dit wel aan kon. Twijfels horen bij een zwangerschap. Zelfs vrouwen in een relatie hebben hier last van. Vrij logisch. Het is niet niets, een kind op de wereld zetten. Gelukkig waren er ook veel positieve reacties.


Ik had het me anders voorgesteld. Wat had ik er spijt van!

In de 26e week heb ik een 3D-echo gehad. Toen bleek dat het kind wel eens syndroom van down zou kunnen hebben. Weer die twijfels. Kan ik dat ook alleen aan? Als ze het mij bij de 20-weken echo hadden verteld dat het kind syndroom van down had, dan ik het weggehaald. Ik zie mijzelf als een zelfstandige, sterke vrouw. Maar zo sterk ben ik niet. Bij een punctie bleek later dat er sprake was van dwerggroep en dus geen syndroom van down. Ik moest het even een plekje geven maar ging er weer vol goede moed tegen aan.

De eerste weken na de bevalling

B werd in april 2016 geboren. De eerste weken deed hij niets anders dan huilen en spugen. Ik had het me anders voorgesteld. Wat had ik er spijt van!

6 weken later bleek mijn zoon een buikslaper. Vanaf dat moment was het puur genieten. J was dolblij met zijn broertje en ik apetrots op mijn 2 jongens. Ik mis nooit een man aan mijn zijde. Ik heb er bewust voor gekozen om dit alleen te doen. Dus sta ik er ook anders in. Daarnaast, iemand die jij goed kent en vertrouwt kan ook de vaderrol op zich nemen. Je vader, broer, vriend van je zus, man van je beste vriendin. Iemand die regelmatig quality-time wilt doorbrengen met je kind. Mocht je erover nadenken via een spermabank alleen zwanger te worden, zorg ervoor dat je dit tijdig vraagt en bespreekt.

Mijn ex, en vader van de oudste, vindt het verschrikkelijk. Mijn vriendschap met de donor is hechter geworden sinds de komst van B.

De mensen die twijfelden, zijn inmiddels bijgedraaid. Mensen kijken vol bewondering naar mijn blanke blonde J en mijn getinte krullenbol B. Veel geloven niet dat het broers zijn. Regelmatig krijg ik vragen, maar die beantwoord ik altijd naar waarheid. We leven tenslotte in 2016 en alles kan!

Bestaat er een prins op het witte paard? Wie weet. Mocht ik hem ooit tegenkomen, dan moet hij aan flink wat eisen voldoen. Mijn kinderen zijn namelijk mijn wereld en mijn prioriteit nummer een!

Moeder

Steeds meer vrouwen schakelen hulp in van een Deense spermabank. Dit vanwege de lange wachtlijsten in Nederland en omdat ze meer willen weten over de anonieme donor.

Voor meer informatie kun je onder andere terecht bij Vereniging en Facebook Groep.

Wil jij ook anoniem je verhaal kwijt? Neem gerust contact met mij op.

9 gedachten over “Het verhaal van Melanie | BAM

  1. Wat leuk dat je toch je droom kon waarmaken. En echt super dat je een goed contact hebt met de donor. Is ook fijner voor je kleintje denk ik dan :). Niets aantrekken van de (eventuele) negatieve commentaren, zolang je zelf gelukkig bent!

Geef een reactie