Een aangename kennismaking tussen een kind en de tandarts kan een groot verschil uitmaken in de toekomst.

Tips & Trucs | Met je kind naar de tandarts

Het is vandaag dag van de tandarts. En hoe gevreesd tandartsen vaak ook zijn, ze zijn wel belangrijk voor ons gebit. Een aangename kennismaking met de tandarts kan een groot verschil uitmaken in de toekomst. Ik geef je een aantal tips.

Tanden poetsen

Vanaf het moment dat het eerste tandje zichtbaar wordt, beginnen we met poetsen. Niet zozeer omdat het moet, maar meer om te wennen.

Samen twee keer per dag tanden poetsen is niet alleen goed voor het gebit, maar ook voor de motoriek.

Maak tandenpoetsen leuk door bijvoorbeeld een liedje te zingen. Zorg er in ieder geval voor dat het twee minuten duurt.

Met een beetje mazzel mag je napoetsen. Probeer dit anders wel te stimuleren.

Tandartsbezoek

Vanaf een leeftijd van twee jaar, kun je je kind meenemen naar de tandarts. Meestal hoef je hier geen speciale afspraak voor te maken. Je kind kan mee wanneer jij controle hebt. Bespreek dit wel van te voren met de tandarts. Zo kan hij/zij er beter op inspelen.

Misschien kun je van tevoren een en ander erover vertellen, in grote lijnen. Een prachtig prentenboek van Liesbet Slegers, genaamd ‘De tandarts’ kan je hierbij helpen.

Wellicht spreekt het voor zich, maar neem je kind niet mee wanneer je behandeld moet worden.

Laat je kind de praktijk ontdekken. Daarmee bedoel ik rondkijken, kennismaken met de assistente en met de man/vrouw in de witte jas. Misschien mag het kind toekijken terwijl jij op de grote stoel zit.

Als het kind het toelaat, kan de tandarts naar de tandjes van het kind kijken. Het gaat hier meer om of alle twintig tandjes al aanwezig zijn en of er misschien al gaatjes zijn. Lukt het niet, dan is er altijd nog een volgende keer. Het is een kwestie van wennen en vertrouwen opbouwen. En dat kost tijd.

Gaatjes ontstaan meestal bij de kiezen. Wanneer het kind bijna gaat wisselen, zal de tandarts in principe niets doen.

Door een gezonde en gevarieerde voeding, in combinatie met twee keer per dag poetsen, voorkom je gaatjes.

Hoe ziet de tandenpoets routine er bij jou uit? Is je kind al eens meegeweest naar de tandarts? Hoe is dat gegaan? Of moet je er binnenkort juist heen?

4 gedachten over “Tips & Trucs | Met je kind naar de tandarts

  1. Goede tips! Hier 2x per dag poetsen. Ik let wel op met suikers en vertel vaak dat ze zuinig moeten zijn op hun gebit. 2x pj naar de tandarts. Vorige week geweest…Olivia dit durfde dit keer zelf op de stoel alleen, zonder mij. Meestal lig ik eronder ?

  2. Ik denk dat heel veel mensen niet beseffen hoe belangrijk dat is! Een tijd gelezen stond hier een artikel over in de Linda. Ik lag helemaal dubbel, maar eigenlijk is het helemaal niet grappig! Goed dat je op deze manier het even onder de aandacht brengt.

  3. Informatief artikel! Mijn dochtertje is anderhalf.. dus hier nog geen bezoekje aan de tandarts gepland. Ze is nou niet bepaald een held haha Ja op sokken! Dus ik ben erg benieuwd hoe dat gaat als ze de eerste keer mee gaat. Tandenpoetsen oefenen zijn wij hier al heel vroeg mee begonnen. En dat heeft gelukkig geholpen aan het feit dat wij haar tandjes nu optimaal kunnen poetsen. Soms moeten wij haar een beetje afleiden door inderdaad te zingen of gewoon gek te doen. Vooral het water drinken erna is errrrrug leuk haha!

Geef een reactie