Mijn moederlijf en ik

Mijn moederlijf en ik

Iets wat mij dagelijks bezighoudt, mijn moederlijf. Het hangend vel, striae, buikvet. En niet te vergeten haaruitval waardoor ik mijn lange lokken moest inruilen voor een kort kapsel. Ik word er erg verdrietig van. Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige ben. Dit artikel schreef ik in een moment van zwakte.

In 2 jaar tijd 2 zwangerschappen

In 2 jaar tijd heb ik 2 prachtige kinderen gebaard. Dat heeft veel met mijn lichaam gedaan en met mijn kledingkast. Tijdens de eerste zwangerschap kwam ik 27 kg aan. Ik ging van maat 38 naar maat 42/44. Ik heb destijds al mijn kleding maat 38 weggegeven. Ik zou er toch nooit meer in passen. En anders paste mijn kledingstijl niet meer bij mij.
Tijdens de tweede zwangerschap kwam ik 6 kg aan, maar ik was nog wel maat 40/42.

Inmiddels is de jongste 1 ½ jaar en ben ik bijna weer op mijn oude gewicht. Kleding die ik de afgelopen maanden kocht, past ook niet meer. Veel te groot. Het ziet er niet uit. En nog belangrijker, ik voel me er niet fijn in. Juist omdat mijn uiterlijk en ik de afgelopen jaren zo intens zijn veranderd heb ik behoefte om mij mooi te voelen. Ik wil tevreden zijn hoe ik eruit zie als ik in de spiegel kijk. Logisch toch? Hoe zie jij jezelf als je in de spiegel kijkt?

Ik heb gemengde gevoelens hierover. Voor de verandering heb ik het in een gedicht proberen te zetten.

Nooit was mijn lichaam volmaakt
Maar wat is dat, volmaakt, zoals die van Beyonce perfect gemaakt?
Twee zwangerschappen verder, waardeer ik mijn lichaam van toen meer dan ooit
Dat deed ik toen nooit.
Twee zware zwangerschappen later
Ben ik nog steeds mijn grootste hater.
Ben ik te kritisch, kan ik het mis hebben?
Ik haal ze eraf, mijn oogkleppen.
Mijn lichaam is volmaakt, inclusief mijn buikvet.
Het heeft twee prachtige gezonde, gelukkige kinderen op de wereld gezet
Ik ben geen model en dat wil ik ook niet zijn,
Behalve dan een rolmodel, zodat mijn kinderen zelf wel tevreden zijn.

Ik ben niet zo een ster in rijmen, maar wat ik ermee wil zeggen is dat wij als ouders een voorbeeldfunctie hebben. Het is niet gek dat mijn lichaam is veranderd. Ik ben veranderd. Maar het is wel belangrijk dat ik het een plekje geef. Het is belangrijk dat ik accepteer wie ik ben. Waardeer en koester dat wat ik ervoor terugkreeg.

De wijze woorden van mijn man

Iets waar mijn man mij aan herinnerde. Ik heb als mama een voorbeeldfunctie. Door niet alleen goed voor mijn kinderen te zorgen maar ook goed voor mijzelf te zorgen, mij goed te voelen in mijn vel, toon ik zelfrespect en ben ik juist een goed voorbeeld voor mijn meiden. Het maakt mij niet egoistisch in welke vorm dan ook. Het laat juist de kinderen zien dat je lief moet zijn voor jezelf. Je wilt immers niet dat je kinderen denken dat dit normaal is, dat het zo hoort.

Zeg jij wel eens dat je dik bent en moet afvallen waar je kind bij is?

Het beeld dat bekende tijdschriften en beroemde vrouwen willen scheppen is niet realistisch. Door jezelf te verwaarlozen zorg je niet beter voor je kinderen. Want verwaarlozen, dat is wat ik doe. Elke keer als ik moet huilen als ik in de spiegel kijk. Mijn liefde voor mijn gezin staat hier los van. Ik ben ape trots op mijn gezin. Mijn verschijning maakt mij redelijk depressief en dat moet ophouden. Voor het welzijn van mijn dochters, mijn relatie en mij, moet het ophouden.

Celeste Barber

Een aantal maanden geleden kwam ik een post op social media tegen waar ik eerst ontzettend om moest lachen. Grappig blijft t wel, maar wat heb ik respect voor deze vrouw, Celeste Barber. Wel eens van gehoord? Ik vind haar geweldig. Celeste is een Australische actrice, schrijfster en comédienne. Zij maakt foto’s na van beroemdheden en dan vooral beroemde moeders. Wat maakt haar dan zo grappig? Celeste Barber doet dat op een realische manier, maar dan met humor. Heel veel humor. Persoonlijk zet mij dit weer even met beide benen op de grond. Zo ziet de realiteit er echt uit. En dat is prima. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden, neem dan een kijkje op haar website.

Hoe bewust ga jij om met je voorbeeldfunctie als ouder? Hoe zie jij jezelf in de spiegel?

 

 

3 gedachten over “Mijn moederlijf en ik

  1. Hele goede vraag die je daar stelt. Ik zit ook nog niet op mijn gewenste gewicht en dus ben ik er mee bezig. Zelf zeg ik altijd dat ik op mijn gezondheid probeer te letten, nooit dat ik aan de lijn doe. Probeer ook altijd te benadrukken dat je van binnen gezond moet zijn.

  2. Ik heb geen idee hoeveel kilo’s ik nog moet afvallen tot mij. Oude gewicht. Ik sta nooit op de weegschaal. Wel merk ik dat ik nog steeds niet in mijn oude kleding past. Ik weet heel goed wat ik aan de laatste paar kilo’s kan doen. Binnen twee a drie weken zullen ze weg zijn. Maar ik heb er geen zin in. Wel ben ik meer van mijn lichaam gaan houden dan voor mijn kinderen. Ondanks de imperfectie. Zelf heb ik het nooit over mijn mindere lijf naar mijn kinderen toe. Ik wil niet dat mijn kinderen hun uiterlijk te kritisch gaan bekijken. Of dat van anderen.

Geef een reactie